Abdulnasir Albasheer Alsagagheer Omar
Permanent Lecturer
Qualification: Master
Academic rank: Assistant professor
Specialization: كيمياء تحليلية - كيمياء
- Faculty of Science
Publications
The Effect of Using Scratched Stewpots on Food Contamination with Heavy Metals
Journal ArticleHeavy metals can be released from cooking stewpots into food, causing food contamination and posing a risk to human health. This research study investigated the release of heavy metals into food from stewpot cookers used in Gharyan, Libya. As well as, investigating the effect of scratches, acidic food, and storage on the concentrations of those metals. Eight new and used cooking stewpots (with scratches) made of: (Tefal, stainless steel, copper and aluminum) were collected, and then fresh tomato juice was cooked in these stewpots and left in the refrigerator for six days, the samples were digested and analyzed by atomic absorption spectrophotometer (AAS) to measure the concentration of the heavy metals: (cadmium, lead, iron, copper and zinc). Results showed that cadmium and lead concentrations were less than the detection limit of the AAS instrument, except for one sample (old Tefal stewpot with scratches), in which the lead concentration was (0.046ppm). The concentration of iron, copper and zinc in the samples was less than the maximum limit allowed by WHO/FAO; except for one sample in which the iron concentration exceeded that value (old copper pot with scratches) and its value was (2.892ppm). The results of the descriptive statistical analysis showed that the average concentration of iron (0.493 ppm) was higher than that of zinc and copper (0.054 ppm), (0.016 ppm), respectively. In addition, the rate of leakage of those elements from old (scratched) cookware was higher than that from the new ones made from the same material, and the concentration of these elements increases significantly when these stewpots contain scratches, since that increases the rate of leakage of those metals, especially in acidic food such as tomatoes.
Mofida M. Alfaid, Abdounasser Albashir Omar, (07-2024), Turkey: The North African Journal of Scientific Publishing (NAJSP), 3 (2), 43-52
Adsorption of methyl green from aqueous solutions using carob and eucalyptus twigs: a kinetic and isotherm study
Unpublished Work00
Amani Abdusalam Ali Ehmaid, Wafa S Omar Baej, Abdulnasir Albasheer Alsagagheer Omar, (07-2024), 000: DOI: 10.1109/EMBC.2015.7320056,
العرض التقديمي الأكاديمي
كتابالحمد لله الذي ما تم جهد ولا ختم سعي إلا بفضله...أما بعد:
تعتبر العروض التقديمية من أهم الوسائل المستخدمة في عرض مشاريع التخرج، والأبحاث والمستجدات العلمية، ولذلك انبثقت فكرة إعداد هذا الكتاب.
حيث تضمن هذا الكتاب شروحاً وافية عن الخطوات الأولية التي يعتمدها الباحث، من أجل الإلمام بمهارات وأساسيات العرض التقديمي الأكاديمي، حيث اشتمل الفصل الأول على مقدمة توضح أنواع العرض التقديمي وأصناف المحاضر، أما الفصل الثاني فقد استعرض خطوات التخطيط الجيد للعرض التقديمي ، كما أوضح الفصل الثالث كيفية إعداد العرض التقديمي وشرائح العرض، أما التدريب على العرض التقديمي وطريقة عرضه بصورة أكاديمية فتناولهما الفصل الرابع والخامس على التوالي.
نسأل الله العظيم أن نكون قد وفقنا في إعداد هذا الكتاب، وأن يكون خير زاد لكل طالب علم وأن يعم بنفعه على الجميع...
أماني عبدالسلام علي احميد، عبدالناصر البشير الصغير عمر، سناء رمضان مسعود الجالي، نوال عبد الرزاق الهادي أحمد، (06-2024)، مصر: دار دروج للطباعة والنشر والتوزيع،
دليل كتابة الورقة البحثية
كتابتعد الأوراق البحثية وسيلة ً مهمة لعرض ما توصل إليه الباحث من نتائج تجاربه العلمية، حيث إن العلم لا يعرف إلا إذا تم تسجيله ونشره للاستفادة منه. ولكي يتم إيصال هذا العلم بكفاءة وفعالية وبكتابة علمية جيدة، جاءت فكرة هذا الكتاب لكي يكون دليلا ً ومرشدا للباحثين المتحدثين باللغة العربية في كتابة بحوثهم وكيفية نشرها. نظرا للنقص الواضح في عدد الكتب العربية التي تعنى بالكتابة والنشر العلمي، صمم هذا الكتاب ليعمل كدليل إرشادي يساعد الباحثين وطالب العلم العرب في كيفية كتابة ونشر بحوثهم، ويقدم شرحا مفصلا عن كل خطوة من خطوات كتابة الورقة البحثية بأجزائها وأنواعها المختلفة ابتداء من العنوان حتى النتائج والمناقشة ...والخ. كما أنه يتناول بعض التوضيحات عن كيفية اختيار المجلة وخطوات النشر.
عبدالناصر البشير الصغير عمر، مفيدة محمد رجب الفيض، سامية صلاح الدين الصديق الرائس، كوثر البهلول سالم اعديلة، (02-2024)، مصر: دار ومكتبة الشعب للطباعة والنشر والتوزيع،
Beneficial Role of Vitamin D Supplementation on Thyroid Hormone Levels among T2DM Patients with Thyroid Disorders: Statistical Evaluation
Journal ArticleThyroid function is impaired by diabetes, resulting into thyroid disorders, accompanied by the alteration of thyroid-stimulating hormone (TSH) and thyroxine (T4) levels. The aim of this study was to investigate the role of vitamin D supplementation on TSH and total T4 levels in serum of Libyan patients suffering from type 2 diabetes mellitus (T2DM) with thyroid disorders. A total of 180 subjects were recruited and distributed into two groups: 80 participants in control group (43 females and 37 males), with an age range of 26-72 years, and 100 participants in T2DM patient group (54 females and 46 males), with an age range of 26-63 years. Each T2DM patient received a monthly intramuscular injection of 200000 ng/ml vitamin D for three months. Glucose, vitamin D, total T4 and TSH levels were determined in serum samples of healthy subjects and of T2DM patients (pre- and post-administration of vitamin D). After the T2DM group received vitamin D supplementation, the mean of vitamin D level increased in the T2DM, while the mean of glucose level decreased. Most importantly, the mean of total T4 level for patients increased significantly (p ˂ 0.05) from 1.34 to 8.23 g/dL, both of which were lower than the control group mean 10.99 g/dL. In contrast, the mean of TSH level for patients decreased significantly (p ˂ 0.05) from 11.77 to 2.71 mU/L, and both values were greater than the control group mean 2.01 mU/L. ANOVA results showed that age, gender, and body mass index had no significant individual interactions (p > 0.05) with vitamin D supplementation on total T4 and TSH levels. Vitamin D supplementation had a beneficial role on total T4 and TSH levels in serum of Libyan T2DM patients with thyroid disorders.
Hafsa A. Alemam, Mofida Mohamed Rajab Alfaid, Abdulnasir Albasheer Alsagagheer Omar, (09-2022), India: International Journal of Science and Healthcare Research, 3 (7), 289-296
Adsorption of methyl orange from aqueous solutions using olive pomace: Akinetic and isotherm study
Conference paperAbstract:
This study investigated the potential use of olive pomace (OP) as an adsorbent to
reduce the concentration of methyl orange (MO) in aqueous solutions. The effect of
some important parameters on the process of adsorption was examined, including
pH, adsorbent weight, temperature, contact time, agitation speed, and the initial
concentration of MO. The results showed that the optimum concentration of MO was
10 ppm and the optimum pH = 2, indicating that the process of MO adsorption on the
surface of the OP was better in acidic medium. The equilibrium time was 80 min at a
speed of 100 rpm. The results of the study showed the significant role of OP weight,
agitation speed, temperature and the contact time in increasing the adsorption
efficiency. On comparing the pseudo first order and pseudo second order models, the
results showed that the pseudo second order model fitted the experimental data well.
The study also included testing of Langmuir and Freundlich models on the
adsorption isotherm data, and it was found that experimental data obey the
Freundlich isotherm. To sum up, the study showed that OP has high adsorption
efficiency to remove MO by applying a simple, inexpensive method.
Wafa S Omar Baej, Abdulnasir Albasheer Alsagagheer Omar, Nawal Abdurazq Elhadi Ahmad, (09-2019), 00: Special Issue for The 3rd Annual Conference on Theories and Applications of Basic and Biosciences ♦ September, 7th, 2019, 23-33
تعيين تركيز الرصاص والزئبق في مجموعة من التوابل في السوق المحلية في مدينة طرابلس
مقال في مجلة علميةتُستخدم التوابل لإضافة النكهة وتحسين الطعم في الغذاء الليبي، وهي قد تكون عرضة للتلوث
بالعناصر الثقيلة كالرصاص والزئبق وغيرهما؛ لذا اجري هذا البحث لقياس تركيز الرصاص والزئبق في
عينات من التوابل التي تباع في السوق الليبية في مدينة طرابلس، وتضمنت العينات: الفلفل الأحمر، الفلفل
الأسود، الكركم، الحرارات، وكمون الحوت،وتم تحميل 59 عينة من كل نوع من تلك التوابل بواسطة جهاز
الامتصاص الذري. أظهرت النتائج أن تركيز عنصري الرصاص والزئبق في أغلب عينات
التوابل لم يتجاوز الحد الأقصى المسموح به من قبل منظمات WHO و FAO وأن عينات قليلة منها قد
5689 جزء لكل – < تجاوز تركيزهما فيها هذا الحد. تراوح تركيز عنصر الرصاص في كل العينات بين :> 080
7877 جزء لكل مليون. أما في عنصر الزئبق فقد ت ا روح تركيزه فيها بين ; 0807
أظهرت نتائج معامل الارتباط) r ( في عينات الأنواع الخمسة من التوابل علاقة طردية معنوية واحدة ) 0809 p< ( بين
تركيزي العنصرين في الكركم، مما يرجح أن يكون مصدر التلوث بهذين العنصرين في هذا النوع هو نفسه
نتائج هذا البحث تشير إلى أنه بالرغم من أن تركيزي الرصاص والزئبق في معظم عينات التوابل التي
شملتها الدراسة كانت قريبة من الحد المسموح به إلا أن استهلاكها بشكل يومي وبكميات كبيرة قد يشكل
خطرًا على حياة المستهلك نتيجة لتراكمها بالجسم على المدى الطويل.
أماني عبدالسلام علي احميد، مفيدة محمد رجب الفيض، ربيعة عمار النويصري، عبدالناصر البشير الصغير عمر، امال عبدالسلام علي احميد، (12-2018)، غريان: Gharyan Journal of Technology، 4 (2018)، 26-40